Fotografii: Sorin Oprescu la ridicarea acoperisului stadionului Lia Manoliu


Primarul General, Sorin Oprescu, a inspectat astazi, 22 martie, operatiunile de ridicare ale acoperisului stadionului Lia Manoliu. „Acoperisul va fi montat in doua saptamani, dupa care urmeaza sa fie montata instalatia de nocturna si sistemele de sonorizare. Ultima etapa va fi amenajarea zonei adiacente arenei”.

Edilul sef a subliniat inca o data ca stadionul va fi gata la timp: „lucrarea va fi terminata in grafic, nu exista intarzieri, iar in august pe acest stadion se va juca meciul Romania-Argentina, asa cum a fost programat” a declarat Primarul General, Sorin Oprescu.

Structura de rezistenta a acoperisului – o structura cu cabluri – a fost proiectata pe baza principiului „spitelor de roata”, aceasta reprezentand o structura unica din punct de vedere tehnic si estetic.
Sistemul structural al acoperisului consta din doua parti principale, un acoperis fix exterior si un acoperis interior retractabil. Acoperisul fix exterior este alcatuit dintr-un inel de compresiune din otel avand forma ovala in plan, cu diametrul longitudinal de cca 240 m si unul transversal de cca 205 m.

Acest inel este sustinut de 40 stalpi verticali, la o inaltime de 50 m deasupra solului. Invelisul acoperisului este o membrana din PVC, imbracata in poliester, care este sustinuta de bolte intermediare din otel, sustinuta in directie radiala de cablurile inferioare.

Acoperisul cu structura de rezistenta metalica se sprijina pe structura de rezistenta din beton armat a stadionului.

Invelisul marginii interioare este realizat cu placi masive din policarbonat.
Acoperisul interior retractabil:

Acoperisul cu membrana retractabila deasupra campului de joc protejeaza terenul de fenomenele meteorologice (ceea ce determina economii la intretinerea acestuia) si mareste posibilitatea utilizarii stadionului ca arena polivalenta (concerte, festivaluri etc).

Structura foarte usoara, cu o rigiditate mare a cablurilor, conduce la un concept simplu de actionare si comanda.

Membrana acoperisului retractabil consta din tesaturi de poliester, este acoperita cu PVC, cu strat superior PVDF, foarte flexibila si durabila.

In cazul unui eveniment neprevazut, acoperisul poate fi operat manual.

Structura de rezistenta a acoperisului este proiectata sa suporte incarcarile provenite din greutate proprie, din vant, zapada, variatii de temperatura si actiune seismica.

In plus, s-au luat in considerare incarcarile provenite din sistemele de iluminare, boxe, difuzoare, cabinele Serviciului de intretinere si echipamentelor tehnice.

Suprafata acoperis : 29600 mp.

Suprafata acoperis interior retractabil: 9650 mp.

Suprafata transparenta policarbonat: 4000 mp.

  1. #1 by cime on aprilie 2, 2011 - 12:54 pm

    Asteptam primul meci !!!

  2. #2 by dimenticaminfirenze on aprilie 17, 2011 - 5:45 pm

    Bafta Romaniei! Succes D-lui Primar si la mai multe! Doua studente-Erasmus-Florenta

Lasă un comentariu