Discursul Primarului General Sorin Oprescu

Discurs Primar General, Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu

Conferinta de presa – Directia Investitii

La inceputul acestui an am avut onoarea de a va prezenta raportul de activitate al anului 2009 considerand ca este un gest de constiinta si de responsabilitate pentru orice om politic care administreaza bani publici.

In aceeasi masura consider ca este importat pentru cetatenii orasului, dar nu numai, sa afle, si de ce nu, sa se implice in proiectele ce urmeaza a fi demarate in anul 2010 de catre diferitele directii ale Primariei Generale.

In spiritul transparentei, am sa va invit astazi sa acordam o atentie speciala Directiei de Investitii a Primariei Capitalei, directie strategica pentru planurile de dezvoltare ale urbei in care traim.

Pentru Directia de Investitii, anul 2009, din punct de vedere strategic a insemnat urmarirea a 3 obiective principale:

– Realizarea de constructii noi si reabilitarea unor obiective sociale, culturale si sportive;
– reabilitarea infrastructurii educationale in Bucuresti;
– realizarea de parteneriate public-privat pentru probleme importante ale Bucurestiului, si as nominaliza aici: parcarile.

Reabilitarea si modernizarea Stadionului Naţional Lia Manoliu constituie cu siguranta pana la finalizarea lucrarilor, obiectivul central al planului de investitii, pentru ca realizarea acestui proiect este un act de prestigiu nu numai pentru Bucuresti, cat pentru intreaga Romanie.

N-am sa mai insist asupra stadiului in care se afla constructia atunci cand am preluat-o, am sa va reamintesc insa ca la finalul lui 2009, lucrarile stadionului ca arena cu 55.000 de locuri acoperite erau realizate in proportie de 60%.

In plus, 2009 a mai adus o imbunatatire acestui proiect de reconstructie a stadionului national, prin aprobarea acoperisului retractabil, ceea ce inseamna ca nu numai gradenele cu spectatori vor fi acoperite, ci si suprafata de joc.

In cursul anului 2010 urmeaza a se executa finalizarea gradenelor, finalizarea stalpilor de sustinere a acoperisului, compartimentari si instalatii interioare, acoperisul retractabil, sistematizare verticala, retele exterioare aferente utilitatilor si post trafo pentru asigurarea alimentarii individuale cu energie electrica.

Valoarea lucrărilor executate la finele anului 2009 este de 262.213 mii lei. Lucrarile se afla in stadiu avansat de executie, urmand a fi finalizate in decembrie 2010.
Iar in 2010 valoarea lucrarilor se va ridica la 440.000 mii lei.

Reabilitarea infrastructurii educationale in Bucuresti

Investitiile in infrastructura sistemului educational constituie una dintre prioritatile majore ale planului de investitii, tinand cont ca de-a lungul timpului spatiile destinate invatamantului scolar si prescolar, mai concret scoli si gradinite au suferit deteriorari semnificative facand, deseori, aproape imposibila desfasurarea activitatilor didactice.

Dupa cum stiti acest program este realizat impreuna cu Banca Europeana pentru Investitii. La preluarea mandatului meu, din cele 102 scoli incluse in acest program de reabilitare a infrastructurii educationale, doar 5 erau finalizate. Programul era practic blocat, desi banii erau deja alocati.

Pentru acest proiect anul 2009 a insemnat finalizarea integrala a 17 dintre scoli, si realizarea partiala a inca 14 unitati de invatamant.

Proiectul va continua si in 2010 si conform contractelor ar trebui sa aiba loc finalizarea integrala a 53 de unitati de invatamant si finalizarea partiala a alte 14 unitati de invatamant.

Complementar cu proiectele destinate infrastructurii educationale, Directia de Investitii a PMB a intensificat activitatea de acordare de asistenţă logistică pentru instituţiile municipale de cultură în vederea îndeplinirii obiectivelor de investiţii stabilite.

Astfel, în 2009, obiectivul principal a constat în reamenajarea sălilor de spectacole şi dotarea acestora cu instalaţii de climatizare şi sisteme anti-incendii performante, lucrările de reamenajare fiind completate de achiziţionarea de sisteme moderne de sonorizare şi lumini.

Au fost finalizate următoarele obiective de investiţii:
· Biblioteca Publică Octavian Goga – Biblioteca Metropolitană Bucureşti,
· Reamenajare Sala Studio a Teatrului Odeon
· Reabilitare şi modernizare Sala Atelier a Teatrului de Comedie, fiind deja realizată recepţia finală şi deschiderea oficială a Sălii Atelier (în luna decembrie 2009).
· Reabilitarea Teatrului de vară – Teatrul de Revistă Constantin Tănase

Proiectul de modernizare şi extindere a Teatrul de Revistă Const. Tănase, demarat cu mult timp inainte de catre predecesorii mei a fost preluat intr-un stadiu incipient dar cu eforturi sustinute a fost finalizat in anul 2009.

În cursul anului 2009, în cadrul procesului de acordare de asistenţă tehnico-economică şi de efectuare de demersuri metodologice, în conformitate cu HCGMB nr. 139/2008, au fost alocate fonduri pentru repararea lăcaşurilor de cult, conservarea şi întreţinerea bunurilor de patrimoniu aparţinând cultelor religioase recunoscute în România din Municipiul Bucureşti. Doresc sa amintesc aici cateva din cele 21 de lacasuri: Arhiepiscopia Română, Parohia Şelari, Parohia Bucur Ciobanul, Parohia Mântuleasa, Parohia Foişor, Stavropoleos, Biserica Doamnei, Sf. Anton-Curtea Veche.

Programul pentru construirea de locuinte sociale

Programul pentru construirea de locuinte pentru anul 2009, a avut în vedere următoarele obiective :
a) Bloc M1 ( locuinţe sociale ) din Ansamblul Strapungere Marasesti – regim inaltime P+8E., 32 apartamente cu una şi trei camere. Valoarea investitiei inclusiv TVA fiind de 3.840 mii lei. În prezent lucrările de execuţie pentru investitia de baza au fost finalizate şi obiectivul recepţionat

b) Blocul M55 ( locuinţe sociale ) din Ansamblul Strapungere Marasesti din Ansamblul Strapungere Marasesti – regim inaltiime P+8E., 92 apartamente cu o cameră. Valoarea investitiei inclusiv TVA fiind de 7.330 mii lei. Investitia este executata in proportie de 80%. Lucrările de execuţie la investiţia de bază au fost sistate, constructorul solicitând încheierea unui act adiţional pentru decalarea termenului de finalizare alucrării şi suplimentarea valorii.

c) Blocul V34B ( locuinţe sociale ) din Ansamblul Vitan – Dudesti cu regim inaltime P+8E, 35 apartamente cu doua şi trei camere. Valoarea investitiei inclusiv TVA fiind de 5.940 mii lei. În prezent lucrările de execuţie pentru investitia de baza au fost finalizate şi obiectivul recepţionat.

d) blocurile din ansamblul Ghermanesti Judetul Ilfov D1A, D1B, D4 si PR6 (punere in executare Sentinta Inaltei curti de casatie si Justitie nr. 6633/noiembrie 2004 – finalizare obiective) – proiectare finalizata continuand cu :
– Pentru blocurile D1A si D1B lucrările de execuţie au făcut obiectul licitaţiei publice. Au fost încheiate contractele pentru execuţia lucrărilor de finalizare a investiţiilor cu căştigătorul licitaţiei. Valoarea investitiei inclusiv TVA fiind de 5.900 mii lei.

Reabilitare statia de epurare Glina

Un alt proiect de investitii care a cunoscut numeroase progrese de-a lungul anului 2009 il constituie reabilitarea statiei de epurare de la Glina.

Lucrările la staţia de epurare a apelor uzate de la Glina sunt fina­lizate în acest moment în proporţie de 70%.

Reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate va aduce beneficii majore pentru protecţia mediului. Intreg contractul are o valoare de 100 milioane euro.
Cel mai important lucru a fost ca in anul 2009 am reusit sa corectam erorile de proiect pentru a ne asigura de functionarea in parametrii impusi pentru tarile UE pentru acest tip de statii de epurare, reusind, astfel, sa asiguram fondurile ISPA pe aceasta investitie.

Proiecte 2010

Pentru anul 2010 unul dintre cele mai importante proiecte de investitii se refera la reabilitarea Centrului Istoric .

In ciuda faptului ca este un proiect care a intampinat numeroase obstacole inca de la debutul sau, am perseverat in eforturile noastre de a reabilita Centrul Istoric.
Unul dintre cele mai importante momente ale anului 2009 a fost rezilirerea contractului cu SEDESA, firma desemnata cu lucrarile de reabilitare.
Dupa reziliere, din cele 14 strazi din Zona Pilot mai mult de 60% din suprafetele de strazi si/sau reabilitari de retele au fost sau finisate sau incepute.

Imediat dupa ce strada Smardan si partial Lipscani au fost finalizate, multi dintre proprietarii cladirilor au inceput sa renoveze cladirile; S-a observat o vizibila revigorare a comertului si o tendinta de a se readapta la noua infatisare a strazii.

In 2010 se vor finaliza lucrarile pentru punerea in siguranta si conservarea lucrarilor de utilitati si strazi aflate in diferite stadii de executie in zona pilot a Centrului Istoric Bucuresti: Lipscani, Gabroveni, Pasajul Francez si Zarafi si se vor finaliza restul lucrarilor.

Parcarile subterane

In luna martie, vor incepe lucrarile pentru parcajul subteran Piata Universitatii. Este prima parcare subterana publica din reteaua de parcari ce se va naste sub administratia mea.
Lucrarile vor fi realizate de catre Consortiul Interparking Hispania S.A., Terratest Cimentaciones S.L., Alius Inversiones S.L., Simex S.A
Perioada contractuala este de 18 luni, dar se incearca finalizarea proiectului in max 16 luni.
Parcarea va avea 2 nivele cu 325 de locuri de parcare, din care 300 auto si 25 moto.

Urmeaza intocmirea formalitatilor necesare in vederea stabilirii situatiei juridice a amplasamentelor pentru alte 8 parcaje subterane, intocmirea documentatiei cadastrale si intabularea amplasamentelor.
Cele 8 parcaje sunt urmatoarele:

– Parcaj subteran Esplanada Gara Băneasa – 99 locuri; 2 nivele
– Parcaj subteran Piaţa Walter Mărăcineanu – 276 locuri; 2 nivele
– Parcaj subteran Piaţa Presei Libere – 1633 locuri; 2 nivele
– Parcaj subteran Piaţa Alba Iulia – 2190 locuri; 3 nivele
– Parcaj subteran Edgar Quinet – 405 locuri; 2 nivele
– Parcaj subteran Piaţa Charles de Gaulle – 831 locuri; 2 nivele
– Parcaj subteran Piaţa Dorobanţi – 246 locuri; 2 nivele
– Parcaj subteran Piaţa Revoluţiei- Ateneul Român – 1637 locuri; 3 nivele

Arena Bucurestilor

Proiectul „Arena Bucurestilor” ce urmeaza sa inceapa in acest an, va contribui la crearea unei infrastructurii care sa permita situarea Bucurestiului in randul marilor centre culturale ale lumii.

Bucureştiul este prima scenă culturală a ţării, dar din pacate, nici o infrastructură in domeniu nu are în acest moment capacitatea găzduirii unui eveniment de anvergură internaţională.

„Arena Bucurestilor”, ce se va realiza printr-un parteneriat public-privat este cel mai mare complex sportiv, de agrement si social din Romania ce va gazdui: concerte, mari manifestari sportive, expozitii, targuri, evenimente sociale si de afaceri;
Arena va va avea o capacitate de pana la 16 000 de locuri si este prevazuta, intr-o faza initiala cu o parcare sub si supraterana – 1000 de locuri si se preconizeaza a fi finalizata in 24 de luni
Proiectul „Arena Bucurestilor” va fi amplasat in Parcul Tineretului, constructia urmand sa aiba loc 90% sub nivelul solului, protejand zona verde a parcului si incluzand un plan de amenajare peisagistică cu alei cu pomi, straturi de flori, mici lacuri, fântâni arteziene etc.
In perioada imediat urmatoare se va finaliza contractul de concesiune de lucrari publice.

Proiect de reabilitare a infrastructurii educationale – Gradinite

In anul 2010 se va extinde programul realizat impreuna cu BEI pentru reabilitarea gradinitelor, valoarea investitiei BEI fiind de 60 milioane de euro, ceea ce reprezinta 50% din investitia totala. Restul va fi asigurat din bugetul local. Prima etapa reprezinta construirea a 20 de gradinite, adica vor fi create 2080 de locuri. Valoarea totala a acestei prime etape va fi de 40 de milioane euro.

Structura celor 20 de gradinite pe tipuri este:
– 4 grupe (80 de locuri) – 11 locatii;
– 6 grupe (120 de locuri) – 6 locatii;
– 8 grupe (160 de locuri) – 3 locatii.

In 2011 va avea loc a II-a etapa a proiectului si va consta in construirea unor gradinite noi in locul unor gradinite existente care nu mai pot fi reamenajate ptr. a raspunde normelor in vigoare.

Consolidari imobile

In ceea ce priveste consolidarea imobilelor, pentru 2010 sunt in curs de expertizare 27 de imobile; 10 imobile vor consolidate; in cazul a 14 imobile se vor organiza licitatii in vederea realizarii consolidarilor, alte 20 de cladiri fiind in faza de proiectare. Pentru acest subiect insa suntem in analiza sa gasim si alte solutii pentru a urgenta consolidarile. Voi initia o discutie cu reprezentantii Guvernului in acest sens, in perioada imediat urmatoare.

Reabilitare monumente istorice

Primul proiect de reabilitare este restaurarea şi extinderea Hanului Gabroveni. Finantarea proiectului se realizeaza de catre Primăria Municipiului Bucureşti si Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European, prin Unitatea de Management a Proiectelor SEE din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional

In perioada februarie – aprilie 2010 va avea loc finalizarea proiectului arhitectural pe baza consultărilor cu beneficiarul final, realizarea lucrărilor de sprijinire a clădirii Hanului Gabroveni cat si contractarea şi finalizarea studiului arheologic.
Din aprilie 2010 va avea loc demararea procedurilor legale pentru atribuirea contractului de lucrări de construcţie a Centrului Cultural.

Primăria Municipiului Bucureşti a depus în luna decembrie 2009 documentatia necesara pentru patru proiecte de reabilitare ce urmeaza sa fie finanţate din fonduri structurale în cadrul Programului Operaţional Regional.

Primul proiect este cel de „Consolidare, restaurare şi conservare a Arcul de Triumf”, cu o valoare a proiectului de aproximativ 8,5 mil. euro, din care finanţarea nerambursabilă solicitată este de aprox. 6,7 mil. Euro.

Al doilea proiect este cel de consolidare, restaurare şi conservare a Casa Cesianu. Valoarea proiectului este de aproximativ 1,9 mil. euro, din care finanţarea nerambursabilă solicitată este de aprox. 1,4 mil. Euro.

Urmatorul proiect este cel de Consolidare, restaurare şi conservare a Observatorului Astronomic “Vasile Urseanu”. Valoarea totala a investitiei este aproximativ mil. 2,5 euro, din care finanţarea nerambursabilă solicitată se ridica la valoarea de 1,7 mil. Euro

Ultimul din cele 4 este reabilitarea muzeului Dr. Nicoale Minovici. Investitia va fi de circa 5,4 mil. euro, din care finanţarea nerambursabilă solicitată de aprox. 4,3 mil. Euro.

Centrul de Informare Turistica a Capitalei

In perioada imediat urmatoare va avea loc inaugurarea primului Centru de Informare Turistica a Bucurestiului, localizat in Pasajul de la Piata Universitatii.
Principalele obiective ale Centrului sunt: informarea completa si actualizata asupra oportunitatilor de cazare, transport, obiective de vizitat, monumente si atractii turistice, oferte ale operatorilor locali de petrecere a timpului liber, cat si detalii despre programe si evenimente ale comunitatii locale.
In Centru se vor distribui gratuit materiale de promovare turistica: harti, pliante, brosuri, albume, cat si suveniruri.
Cele mai importante proiecte de investitii ce vor fi implementate in 2010 in domeniului turismului sunt: elaborarea unei strategii de Dezvoltare Turistică a Municipiului Bucureşti 2010 – 2026, infiintarea unui Portal de informare si promovare turistica, traseu Auto Turistic, infiintarea unui Centru National de Informare Turistica si accesarea de fonduri structurale pentru realizarea proiectului „Promovarea imaginii Bucurestiului la standardele unei capitale Europene Moderne”.

18 februarie 2010

Serviciul pentru Relaţia cu Mass-Media PMB

, , , , , , , , , , , , ,

  1. #1 by Dinescu Catalin on februarie 18, 2010 - 9:53 pm

    Buna seara,
    Ma numesc Dinescu Catalin si sunt medic specialist dentist.Va trimit acest mesaj in legatura cu ,relativ noua, schimbare a dvs de imagine (ma refer la lucrarea dentara superioara pe care v-ati facut-o).Va propun urmatoarele : sa ma lasati sa refac lucrarea pe care o aveti (indiferent de statusul dvs dentar si de situatia clinica).Voi face acest lucru pe banii mei iar daca va place mai mult ce va fac eu atunci las la aprecierea dvs modul de compensare .Stiu ca pot si imi doresc sa fac o lucrare mai buna . Am 27 ,suficienta experienta , talent si foarte multa pasiune pt ceea ce am ales sa fac.Decizia de a trimite acest mesaj am luat-o in urma constatariilor proprii si a persoanelor (avizate si neavizate) din jurul meu.
    Cu respect,
    Dr.Dinescu Catalin

  2. #2 by bucurestean on februarie 18, 2010 - 10:31 pm

    @Dle Dinescu, cu toata consideratia pentru bunele dumneavoastra intentii, nu pot lasa comentariul dumneavoastra atat de personal. Pls, luati legatura cu Primarul Sorin Oprescu, la Primaria Capitalei!

    cu stima,
    admin

  3. #3 by Andrei Ionel on martie 15, 2010 - 2:42 pm

    Pare utopic ca toate planurile din acest an sa se si realizeze inainte de incheierea lui, dar nu imposibil. De aceea, parerea mea ar fi ca dl. Oprescu sa insiste asupra unor puncte cheie:
    – infrastructura – strapungerile Uranus si Delfinului, eu as sugera chiar demolarea acelei odioase cladiri, Cercul Magic, care sta in calea noului bulevard Chisinau; pe locul ei ar lua nastere un sens giratoriu si un spatiu verde / de recreere; urgent reabilitarea liniilor de tramvai pe Pantelimon, pacat ca nu apare si Bd. Basarabia intre proiecte, pe ambele artere e un cosmar sa mergi cu tramvaiul;
    – turism – neaparat redarea in circuitul de agrement al Lacului Morii, care sigur nu depinde de primaria de sector, ci de cea a capitalei; amenajarea si securizarea falezei, digului si a insulei turistice, unde poti fi atacat de localnici la orice ora sau lovit de vitezomanii care isi testeaza scuterele.

  4. #4 by Draghici Alina on martie 15, 2010 - 10:31 pm

    Buna seara, as dori sa va adresez o intrebare cu privire la proiectul construirii de locuinte sociale.
    Am dosar pentru o l;ocuinta sociala din 2005, iar parintii mei din 2004. Am fost evacuati in 2006 din locuinta primita de la primaria sector 1.
    In tot acest timp am locuit cu chirie si asteptam sa se gasesc solutii si pentru sutele de dosare care se afla in aceeasi situatie ca si familia mea.
    In incinta primariei este afisata o lista de dosare, in functie de punctajul obtinut dupa evaluarea individuala.
    Cu totii asteptam sa aflam care este situatia reala, am inteles ca a fost aprobat bugetul de cumparare a locuintelor. De ce nu se cumpara??
    Daca cineva este competent sa raspunda si oamenilor de rand si sa nu mai amane cu replica „se vor cumpara, se vor da case!”, doar pentru a scapa de obligatii, va rog pe dvs , pt ca cineva este mult mai in masura sa dea un raspuns si acea persoana cred ca sunteti dvs, cand vor fii ajutati si cei evacuati care asteapta ca primaria sa ii ajute sa aibe O CASA?|

    Multumesc,

    Alina Draghici

Lasă un comentariu